loader image
Csárdi Antal - Az Ön képviselője

Előválasztási tudnivalók

Mi az az előválasztás?

Az ellenzéki előválasztáson hat párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) jelöltjei és civil jelöltek vehetnek részt. Előválasztást a hat párt megállapodása szerint országosan, mind a 106 választókerületben tartanak majd, ahol a választók az ellenzék egyéni jelöltjeiről és a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről is szavazhatnak. A választópolgárok az egyéni képviselőjelöltekről egy fordulóban, a miniszterelnök személyéről két fordulóban dönthetnek. Egyéni képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként pedig 20 ezer támogató aláírásra van szükség az induláshoz, ezt 2021. augusztus 26. és szeptember 6. között kell összegyűjteniük a jelölteknek.

Mikor lesz az előválasztás?

Az előválasztás első fordulóját, ahol a választópolgárok az egyéni képviselőjelöltekről is szavazhatnak, 2021. szeptember 18–26. között rendezik meg. Amennyiben szükséges, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről döntő második fordulóra 2021. október 4–10. között kerül majd sor.

Hol húzódik Budapest 1. számú országgyűlési egyéni választókerületének határa?

A választókerülethez tartozik az I. és az V. kerület teljes területe, valamint a VIII. kerület Múzeum körút-Rákóczi út-József körút-Üllői út által határolt része és a IX. kerület Vámház körút és Dandár utca-Thaly Kálmán utca közötti része, a Duna és az Üllői út által határolva. Ha térképen szeretnéd látni a budapesti választókerületek határait, kattints ide.

Ki szavazhat az előválasztáson?

Az előválasztáson azok a szavazók vehetnek részt, akik 2022. áprilisáig betöltik 18. életévüket, tehát ha 2004 márciusa előtt születtél, már szavazhatsz. Ahhoz, hogy egy adott szavazókörben szavazz egy egyéni jelöltre, rendelkezned kell a választókerületben érvényes lakcímmel.

Hogyan szavazhatok?

Az előválasztáson online és személyesen is tudsz szavazni. Ha személyesen szavazol, a szavazáshoz magaddal kell vinned a személyi igazolványod és a lakcímkártyád is, online pedig szintén szükséges igazolnod a személyazonosságod. Ennek részleteit megtalálod az elovalasztas.hu oldalon.

Amennyiben az online szavazáshoz segítségre van szükséged, akkor kollégáim állnak rendelkezésedre az alábbi helyszíneken és időpontokban szeptember 20-26. között: V. kerület Kálmán Imre utca 24., I. kerület Fő utca 9., VIII. kerület, József körút 77. Irodáink szeptember 20-ától reggel 9-től este 19 óráig lesznek nyitva.

Hol szavazhatok személyesen?

Személyesen leadhatja szavazatát szeptember 18-26. között a Kálvin téren, a Batthyány téren és a Széll Kálmán téren mindennap 11 órától 19 óráig. 

Mely pártok támogatják Csárdi Antalt?

Csárdi Antalt az LMP, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az Új Világ Néppárt támogatja. Csárdi Antalt támogatja Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter miniszterelnök-jelöltek is. 

Hol találok további információkat az előválasztásról?

Ide kattintva elérheted a 2021-es ellenzéki előválasztás hivatalos honlapját.