loader image
Csárdi Antal - Az Ön képviselője

Választás ’22

Hogyan szavazhatok?

Az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án, vasárnap reggel 6 és este 19 óra között adhatja le a szavazatát. Ha nem a lakóhelyén szeretne szavazni, 2022. március 25. (péntek) 16 óráig átjelentkezhet egy másik szavazókörbe, az ország bármelyik településén.  

Ha egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása miatt a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mozgóurnát igényelhet. Kizárólag a fenti esetekben lehet mozgóurnát igényelni, más indokkal (pl. munkahelyi elfoglaltság) mozgóurna nem vehető igénybe.

Hogyan szavazhat ha külföldön lesz április 3-án?

Ha Ön nagykorú magyar állampolgár és bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkezik, de a választás napján külföldön tartózkodik majd, az adott ország külképviseletén tudja leadni a szavazatát.

Ehhez a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási irodához kell benyújtania egy kérelmet, hogy felvételre kerüljön a külképviseleti névjegyzékbe. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy online is.

Fontos, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön szavazni kívánó választópolgárok kizárólag személyesen szavazhatnak Magyarország külképviseletein, levélben nem. A korábbi választásokra benyújtott külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem a 2022-es választásra nem érvényes, a külföldi szavazáshoz újra be kell nyújtania, ha szavazni szeretne.

Mikor kezdődik az ajánlásgyűjtés?

Az ajánlásgyűjtés 2022. február 12-én kezdődik.

A kormányváltás felé az első lépés a szükséges ajánlások (régi nevükön kopogtatócédulák) összegyűjtése. Az egységes ellenzék azt a célt tűzte ki maga elé, hogy már az első nap begyűjti az összes szükséges ajánlást mind a 106 választókerületben, hogy ezzel is megmutassa a Fidesznek: közeleg a kiváltságosok hatalmának a vége.

Ha Ön is támogatna ajánlásával Budapest 1. számú választókerületében, arra kérem, kattintson a linkre.

A köztársasági elnök 2022 április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Az országgyűlési választásokon minden nagykorú magyar állampolgár részt vehet. A választópolgárok két szavazatot adnak le: egyet az egyéni választókerületben induló jelöltre, egyet pedig az országos pártlistára. Egyéni körzetből 106 van jelenleg az országban. Az ellenzéki pártok megállapodtak, hogy minden egyéni körzetben egy ellenzéki jelölt fog szemben állni a fideszes jelölttel, illetve közös országos listával fogják legyőzni a Fidesz-KDNP -t.

Mit tegyen, ha nem a bejelentett lakcímén tud csak szavazni?

Ha nem a magyarországi állandó lakcíme szerinti szavazókörben szeretne szavazni, átjelentkezhet bármelyik magyarországi település vagy budapesti kerület kijelölt szavazókörébe. Ehhez egy kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakóhelye szerinti Helyi Választási Irodához, melynek legkésőbb 2022. március 25-ig (péntek) meg kell érkeznie. A kérelmet online vagy papír alapon (postai úton vagy személyesen) is benyújthatja, az átjelentkezés okát egyik esetben sem szükséges indokolnia. 

Ha az átjelentkezésre vonatkozó kérelem leadása után meggondolja magát, és mégis a lakcíme szerinti szavazókörben, vagy egy másik településen szavazna, kérelmét visszavonhatja vagy módosíthatja meghatározott határideig. 

Ki szavazhat a választásokon?

Az országgyűlési választásokon minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy külföldön él.  Nem szavazhat az, aki el van tiltva a közügyektől vagy akit a bíróság kizárt a választójogból. Ha Ön I. kerületi lakos, V. kerületi lakos, a VIII. kerületben a 1085 vagy 1088-as irányítószámon, illetve a IX. kerületben a 1092, 1093, 1094, 1095-ös irányítószámon található az állandó lakcíme, akkor Ön Budapest 1. számú választókerületének jelöltjeire tud szavazni. 

Hol lehet ajánlást adni a Budapest 1. számú választókerületében? 

Február 12-étől személyesen várjuk Önt az alábbi helyszíneken a pultjainknál és az irodáinkban: Batthyány tér, Kálvin tér, Széll Kálmán tér, Rákóczi tér, I. kerületi LMP iroda (Fő utca 9.), VIII. kerületi LMP iroda (József körút 77-79.), V. kerületi LMP iroda (Kálmán Imre utca 24.), V. kerületi MSZP iroda (Deák Ferenc utca 21.)